faMivel foglalkozik a pszichológus?

A pszichológus a hozzá érkezőknek nyújt segítséget abban, hogy képessé váljanak felismerni a problémáik okát önmaguk és a környezetük megismerésén keresztül. Ezen kívül olyan készségekkel ruházza fel a klienst, melyeket a jövőben is fel tud használni, ha nehézségekbe ütközne.

 

 

 Milyen képzettségük van a pszichológusoknak?

A pszichológus a diplomáját öt éves egyetemi képzés keretében szerzi pszichológia szakirányon. Erre ezután különböző szakpszichológusi címek épülhetnek, valamint a végzett pszichológus egyéb posztgraduális képzéseken bővítheti tudását annak érdekében, hogy a munkájában minél naprakészebb és hatékonyabb legyen.

 

 

 Mikor forduljon pszichológushoz?

Pszichológushoz több okból is érdemes fordulni. Lehet ez egy konkrét probléma megoldásában történt elakadás, önmagunk pontosabb megismerésének igénye, vagy akár a párkapcsolatunk erősítése is. Olyankor érdemes megfontolni szakember felkeresését, ha úgy érzi, szüksége van pozitív változásra, mégsem tudja, hogyan kezdje, merre induljon.  

 

 

Hogyan is lehetne egy idegennek elmondani az oly személyes problémákat? 

Érdekes, hogy sokszor pont egy számunkra idegen embernek a legkönnyebb megnyílni, mivel a pszichológus nem ítélkezik, nincsenek előfeltevései, biztonságos és elfogadó légkört teremt. Ez hozzásegít ahhoz, hogy a tőle segítséget kérő pontosabban és őszintébben tudja kifejezni az érzéseit és gondolatait, akár olyanokat is, melyek saját maga számára is meglepetést okoznak.

 

 

Mi történik az ülések során?

A konzultációs alkalmakkor ön egy kényelmes székben elhelyezkedve beszélget a pszichológussal, aki figyelmesen meghallgatja önt. Ilyenkor nagyrészt ön dönt arról, miről szeretne beszélni, a szakember pedig néha kérdésekkel terelgeti a beszélgetést, esetleg megjegyzéseket fűz közbe. Az első pár alkalom az ismerkedésről szól. Ilyenkor ismerteti a problémáját, az érkezése okát, amit később részletesebben is körbejárunk. Érdemes előre átgondolnia, mivel kapcsolatban kér segítséget és mit vár az ülésektől, hogy tisztább elképzelésekkel érkezhessen, ha azonban ez nehezére esik, úgy együtt is eljuthatunk a probléma pontosabb körvonalazódásához. Az ismerkedést követő alkalmakkor a mélyebb feltárás és a pozitív változások beindítása kap nagyobb szerepet, ilyenkor (főleg pár- és családkonzultációk esetében) otthoni feladatokat is alkalmazhat a szakember.

A pszichológust teljes körű titoktartás kötelezi, az ülésen elhangzottakat senkinek nem adja tovább.

 

 

Meddig tart egy ilyen folyamat?

Az első alkalmak valamelyikén megegyezünk az ülések rendszerességéről és menetéről, valamint arról, hogy várhatóan hány alkalommal fogunk találkozni. Fontos megjegyezni, hogy nem várhatjuk egy gyakran évek alatt kialakuló probléma néhány hét alatti feloldódását - bár rövidebb távon is elérhető pozitív változás, ennek a stabilitása ilyenkor még igen ingatag. Nehéz pontosan megtervezni a folyamat időtartamát, mivel nagyban függ a probléma jellegétől, és egyéb változóktól, valamint hatékonyság legfontosabb hozzávalója a segítséget kérő motiváltsága. Minden ember a saját maga szakembere - a pszichológus szakértelmével és gyakorlatával segíti, támogatja a klienst, de a változáshoz szükséges lépéseket mégis magának a változni akarónak kell megtennie.

 

Ha további kérdései merülnének fel, kérem lépjen kapcsolatba velem az alábbi elérhetőségeim valamelyikén:

Félegyházy Anna

+36702802925

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Készítette: Mobilbarat.hu - Mobilbarát weboldal és webáruház