hzasA házasság két ember azon ígérete egymás felé, hogy az egész életüket együtt tervezik leélni.

 

Napjainkban egyre gyakoribb a házasság helyett élettársi viszonyt választók aránya, mely úgy gondolom, semmivel sem kevesebb, mint a házastársi viszony - az együtt élő pár ugyanúgy tervezhet egy egész életre, anélkül, hogy esküvőt szeretne. 

 

Mikor életünk társát választjuk ki, igen körültekintőek vagyunk. Mindannyiunk fejében és szívében él egy kép a tökéletes párról, tökéletes jövőről, és mikor megtaláljuk azt, aki ehhez a legközelebb áll, boldogan horgonyzunk le mellette. 

 

 

Egy egész életre választani azonban komoly felkészülést és belátást igényel. Tisztában kell lennünk azzal, hogy lesznek nehézségek, nézeteltérések, viták, azonban ez nem baj. Akik mindezen együtt mennek keresztül, megerősödve kerülnek ki a gondokból és kapcsolatuk még szorosabbá válik.

 

A házasságra (életre szóló kapcsolatra) való felkészülés lényege, hogy azzal a tudattal vágjunk bele életünk egyik legnagyobb ígéretébe, hogy együtt mindent le tudunk győzni. Ehhez szükség van a másik olyan mélységű megismerésére, amire talán korábban nem is gondoltunk, a kényesebb témák átrágására, a jövőbeni tervek egyeztetésére, a párkapcsolat megerősítésére, a kommunikáció gyakorlására. 

 

 

Hiszen bár kiválasztottuk a megfelelő embert, nem szabad elfelejteni, hogy ő évtizedeken át más közegben élt. Amit az ő szülei megengedtek, a miénk lehet, hogy nem, ami az ő fejében van az otthoni teendők megosztásáról, az lehet, hogy a miénkben egészen máshogyan van – de ha jól kezeljük, a különböző múltak összefonódása színesebbé teszi a hétköznapokat, az „én múltam” és „te múltad” pedig hamarosan „mi múltunkra” változik.

 

A házasságra készülők esetében ajánlom a PREPARE/ENRICH program használatát, mely feltérképezi a kapcsolatban rejlő erőforrásokat, valamint megtalálja azokat a pontokat, amiket a biztos jövő érdekében érdemes átbeszélni.

További információt az eszköztárról a következőre kattintva talál: PREPARE/ENRICH

 

A házasságra való felkészítésre a pár együtt érkezik, és igény szerint néhány alkalomból áll, általában kétheti találkozássokkal.

Készítette: Mobilbarat.hu - Mobilbarát weboldal és webáruház